Lunsjforestilling: Gustava - En kvensk historie

Trine Strand er sanger, kulturformidler, tekstforfatter og komponist. Hun har gitt ut fire album,
seks singler og produsert flere musikalske og historiske forestillinger.
Hennes musikk og fortellinger er nordvendt, og hun gir publikum et vart og kjærlig avtrykk som huskes lenge. Gustava – en kvensk historie, handler om Trines egen kvenske tippoldemor. «Jeg ønsker
å bevare og fremme kvensk kultur og musikk som en unik kulturarv. Dette gjennom historien til en liten jente vandret over Nordkalotten på 1800-tallet.

De var mange som vandret over Nordkalotten. Svensker, samer, finlendere, nordmenn, russere og kvener. De fleste med store drømmer og håp i sin bagasje. Fra midten av 1800-tallet var det norske samfunnet preget av at kultur og språk skulle være norsk. Kvener og samer måtte fortrenge sin identitet for å kunne ha en fremtid. I forestillingen «Gustava - en kvensk historie» får vi følge den kvenske jenta Gustava som sammen med sin familie må forlate sitt hjem i Rovaniemi på grunn av hungersnød. Vi får kjenne på fornorskningen og Gustava sin kamp om å få beholde sin identitet, samtidig får vi møte en jente som stolt løfter frem den kvenske kulturen og berører. Forestillingen fremmer både kvensk historie, kultur og språk og inviterer publikum til å være med.

Året er 1868. Ei lita jente går på sine små føtter over fjell og vidder. Hun holder sekken tett inntil seg, og finner mammas sterke hånd. Det var sulten som jaget dem. Som tvang dem på vandring, vekk fra det kjente og kjære. Men hjertet er lyst og fullt av håp. Jenta ser mot den blå horisonten, landskapet er så åpent og vidt, som himmelen selv. Hun lukker øynene og lar vinden blåse gjennom henne og østover, tilbake til der de kom fra, tilbake gjennom skogene, over fjellene, helt hjem. Der møter vinden ordene hun kjenner «Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi. - Når du reiser barnet mitt på ikke glemmer hjemmet ditt.» finner mammas sterke hånd. Det var sulten som jaget dem. Som tvang dem på vandring, vekk fra det kjente og kjære. Men hjertet er lyst og fullt av håp. Jenta ser mot den blå horisonten, landskapet er så åpent og vidt, som himmelen selv. Hun lukker øynene og lar vinden blåse gjennom henne og østover, tilbake til der de kom fra, tilbake gjennom skogene, over fjellene, helt hjem. Der møter vinden ordene hun kjenner «Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi. - Når du reiser barnet mitt på ikke glemmer hjemmet ditt.»

Skuespiller: Trine Strand

Komponist og manusforfatter: Trine Strand